29 Mart 2009 Pazar

SÜTLÜ EKMEK





Bu tarif, ekmek makinası olmayıp da ekmek yapmak isteyenlere... Ya da benim gibi bir zamanlar olup da, şimdi makinasız kalmışlara...

MALZEMELER:

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket instant maya (1 tatlı kaşığı)
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 avuç keten tohumu (flax seed)
  • Aldığı kadar ılık su

ÜSTÜ İÇİN:

  • susam,çörekotu
  • 2 çorba kaşığı ılık süt

HAZIRLANISI:

  • Bir kaba unu, tuzu ve bir avuç keten tohumunu koyup karıştırın. Unun ortasını açarak oluşturduğunuz boşluğa ,1 bardak ılık sütü, mayayı, şekeri ve yağı ilave edin. Biraz ılık su ilavesi ile elinize yapışmayacak bir hamur yoğurun.
  • Unlanmış tezgahta, 4-5 dakika kadar daha yoğurun. Altı unlanmış yoğurma kabına geri koyup, üzerini mutfak havlusu ile örtün ve ılık bir ortamda 2 saat mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanmış hamuru, tekrar unlanmış tezgaha alın ve 9 bezeye ayırın. Her bir bezeyi fazla yoğurmadan yuvarlak şekillendirin. Yağlı kağıt serilmis küçük fırın tepsisine dizin ve ılıtılmış fırında üstü açık olarak yarım saat daha mayalandırın.
  • Pişirmeden önce üzerlerine ılık süt sürüp, susam ve çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 350F (180C) fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun.


KETEN TOHUMU


Keten tohumu omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin iyi bir kaynağı olmakla birlikte az miktarlarda magnezyum, demir, bakır, çinko ve çeşitli vitaminler içerir. Keten tohumu keten denilen kireçli topraklarda yetişen otsu bir bitkinin tohumudur. yüksek oranda çözünür ve çözünmez lif içerir, göğüs, kolon, prostat kanserine karşı koruyucu olan lignanların kaynağıdır.keten tohumu günde bir yemek kaşığı tüketilir. Hamile, emziren kadınlar ve küçük çocukların ise kullanmaması önerilir. Yeterli miktarda balık tüketmeyenler omega 3 yağ ihtiyaçlarını karşılamak için keten tohumu kullanırlar. Keten tohumu ekmekte de kullanıabilir, ve diğer hamur işlerine keten tohumu eklenebilir. Bitkisel tedavi ya da diyet / zayıflama amaçlı kullanacaksanız lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

http://www.ketentohumu.org/

4 yorum:

Moonish (moonsun) dedi ki...

Nefis gorunuyor ;)) Afiyet olsun :)

Adsız dedi ki...

yapsam mı acaba anlattıgın gıbı

Unknown dedi ki...

Dene derim dolunay.Elin alistiktan sonra cok kolay gelecek, hele firindan cikinca uzerine bir de tereyag surup yemek var yaaa , iste o zaman iyiki yapmisin diyeceksin.
Simdiden kolay gelsin, takildigin birsey olursa sor lutfen.

SeneminYemekleri dedi ki...

bende ekmeğimi kendim yapmaya başladım ilk denemelerim güzel oldu bu tarifide deneyeceğim elinize sağlık