28 Nisan 2009 Salı

YULAFLI, PEKMEZLİ EKMEK


Ertesi güne bile taze kalan bir ekmek, tavsiye ederim mutlaka deneyin. Bu tarif, benim tarif defterim arasında uzun yıllardir duruyordu. Bir dergiden kesmişim ama nedense denememişim. Bundan sonra, sıkça yapılacaklar listemde olacaktır...

MALZEMELER:

  • 1+3/4 su bardağı kaynar su
  • 3/4 su bardağı yulaf
  • 1/4 su bardağı pekmez ya da bal (ben bal kullandim)
  • 1+1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı toz maya
  • 4 su bardağı un

HAZIRLANMASI:

  • Kaynar suyu, yulafın üzerine döküp karıştırın.
  • Pekmezi (ya da balı), tuzu ve sıvıyağı da ilave edin. Bir köşede ılınmaya bırakın.
  • Ayrı bir kapta, 1/2 su bardağı ılık suyun içinde, şekeri ve mayayı karıştırın. 10 dakika mayalanmasını bekleyin.
  • Ilınmış olan yulaf karışımının üzerine, mayayi ekleyin.
  • 4 su bardağı unu da azar azar ilave edip, ele yapışmayacak bir hamur yoğurun (un miktarı unun markasına göre değisebilir, verilen bu miktar Robin Hood All-Purpose Flour için).
  • Hamurunuzu, altına un serpilmiş büyükçe bir kaba koyup, üzerine yağlı kağıt ve mutfak havlusu örtün. Hamur iki misli olana kadar, (en az 1 saat) ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanmış olan hamura, tahta bir kaşık ile 25-30 kere vurun (hamur yapışkanlaşacak).
  • 2 litrelik, fırına girebilen bir tencerenizi iyice yağlayip, her tarafına yulaf serpin. Hamuru koyun ve üzerine de yulaf serpin (yulafları elinizle hafifçe bastırın).
  • Ilık bir yerde (hamur tencerenin kenarını en az 2 cm. geçecek kadar) yine mayalanmaya bırakın.
  • Ekmeklerin kuru olmaması için fırının içine, ısıya dayanıklı bir kapta biraz su koyun.
  • Önceden ısıtılmış 190C fırının alt rafında, 35-45 dakika pişirin. Gerekiyorsa, pişmesine yakın üzerini aluminyum folyo ile kapatın (üzerinin yanmasını önlemek için).
  • Soğuduktan sonra tencereden çıkarıp, ince dilimlere keserek servis yapın.
Afiyet olsun.

NOT: Tarifi yayinladigimda bu notu eklemeyi unutmusum.
Pişirme sırasında fırın içerisine , küçük bir kasede su koyarsaniz , suyun buharı , ekmeğin sertleşmesini önler ve icinin daha sungerimsi pismesini saglar...

2 yorum:

Didem dedi ki...

tam da anneme gore olmus bir de fırından cıktıgında sıcak sıcak tereyaglı yemek lazim bunu offff :)

Adsız dedi ki...

evet didemcim ama kolestrolu ne yapalim ama mutlaka denememiz lazim harika gorunuyor ellerine saglik kardescagizim