10 Kasım 2009 Salı

Güveçte Fasulye Pilakisi



Manastır Askeri Lisesi yıllarından kalma bir alışkanlıkla, Atatürk’ün en sevdiği yemeğin kuru fasulye olduğunu ifade eden, bu nedenle mutfakta kuru fasulyenin hic eksik olmadığını kaydeden ahçısı Sn. Atay,"Ne zaman isteyeceği belli olmadığı için, biz her sabah mutlaka kuru fasulyeyi hazır ederdik. İster Çankaya'da olsun, isterse Dolmabahçe'de, kuru fasulye yemeği yapardık. Hatta trenle yolculuk yaptığımız zamanlar bile ilk yaptığımız yemek, kuru fasulyeydi'' diye anlatirmis... Ben de bir yemek blogu yazarı olarak sevgili Atam’ı, aramızdan ayrılışının 71. yılında, en sevdiği yemeğin tarifini sizlerle paylaşarak anmak istedim...


Seni özlüyoruz Ata’m...

Malzemeler:

  • 2 su bardağı kurufasulye
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyaği
  • 3-4 adet sivribiber (acı seviyorsanız, 2 tanesini acı tavsiye ederim)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 3-4 adet kabukları soyulmuş domates
  • Kaynar su
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu, 1 tatlı kaşığı şeker
  • Taze nane ya da maydanoz (isteğe bağlı)

Hazırlanması:

  • Kuru fasulyeleri akşamdan yıkayıp, tencereye koyun . Üzerini geçecek kadar soğuk su ilave edip, sabaha kadar bekletin. Sabah suyunu degistirin, üzerini 4 -5 parmak geçecek kadar su koyup tencereyi ocağa alın, kısık ateşte fasulyeler yumuşayana kadar pişirin (suyu az gelirse kaynamış su ilave edin).
  • Fasulyeler haşlanırken üzerinde köpükler oluşacaktır, bu köpükler fasulyenin gazıdır. Bunları delikli kepçe ile alırsanız, fasulyenizin gazını azaltmış olursunuz...
  • Soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayıp 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile soğanlar şeffaflaşana kadar güveçte kavurun. İrice doğranmış biberleri ilave edin, en son salçayı ve küp küp doğranmis domatesleri de ekleyip bir süre daha kavurun.
  • Eritmeden haşladığınız fasulyelerin suyunu süzün, soğuk sudan geçirin.
  • Pişirme suyunu süzdüğünüz fasulyeleri, üzerini geçecek kadar kaynar suyunu, tuzunu ve şekerini de koyup, güvecin ağzını varsa kapağı ile, yoksa bir kat yağlı kağıt, üzerine 1 kat folyo ile güzelce kapatın.
  • Önceden ısıtılmış 375F - 190C fırında 2o-25 dakika daha pişirin.
  • Soğuduktan sonra, servis tabağına alıp, üzerine “ isteğe bağlı“ taze nane veya maydanozu doğrayarak servis yapın.
Afiyet olsun.

Not: Sırasını bekleyen tarifim “Humus“ idi. Ancak bugün 10 Kasım olduğu için sevgili Atam’ı, en sevdigi yemek ile anmak istedim. Humus tarifi en kısa zamanda gelecek...

1 yorum:

Ebru dedi ki...

Harikasin Asum...Bayildim bu dusunceye...