17 Aralık 2009 Perşembe

Piyaz


Türk mutfağında kendine güzel bir yer edinmiştir piyaz. Malzemeleri her an elimizin altında olan, yapımı uğraştırmayan, sağlıklı ve lezzeti de harika bir tarif olduğu icin, bu yerini fazlasiyla haketmistir ...

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 adet kırmızı soğan, piyazlık doğranmış ve tuz ile ovulup yıkanmış
  • 1/2 demet maydanoz, temizlenmiş ve ince doğranmış
  • 1 adet çekirdekleri çıkarılmış ve küp doğranmış domates (isteğe bağlı )
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 3 çorba kaşığı üzüm sirkesi
  • 1/2 çay kaşığı deniz tuzu
  • 1 adet haşlanmış yumurta
  • 10 adet kalamata ya da siyah zeytin
  • sumak

Yapılışı:

  • Bir gece önceden fasulyeleri ılık su dolu bir kaba koyun, ertesi sabah yıkayıp durulayın.
  • Kaynar suya atıp ezilmeden haşladıktan sonra, pişip pişmediğini kontrol edin ve süzün (fasulyelerin cinsine göre pişme süresi değişebilir).
  • Fasulyeler kuruduktan sonra, büyük boy bir kapta, soğan, maydanoz, zeytinyağı, sirke, sumak ve tuzla karıştırıp servis tabağınıza alın.
  • Haşlanmış yumurtaları ikiye ya da dörde kesin ve zeytinlerle birlikte piyazın üzerine yerleştirin.

Notlar: Fasulyeleri, diğer malzemeler ile karıştırmadan önce iyice kurularsak, yağ, sirke, sumak ve tuzu daha iyi tutacaktır.
Bu resimdeki piyaz cok acele ile hazırlandığı icin haşlanmış yumurtası yok, en kısa zamanda yumurtalı resmi ekleyeceğim...
Eğer fazla zamanınız yoksa, konserve fasulye ile de hazırlayabilirsiz. Fasulyeleri soğuk suyun altında biraz yıkadıktan sonra süzülmesini bekleyin ve diğer malzemeler ile karıştırmadan önce kağıt havlu ile ezmeden kurulayın.




Hiç yorum yok: