18 Aralık 2010 Cumartesi

KARİDES GÜVEÇ



Karides soteyi, taze karides alıp kendiniz temizleyerek yapabileceğiniz gibi, marketlerde hazır olarak satılan dondurulmuş karides ile de hazırlayabilirsiniz. Ama tazesi ile hazırlanan kesinlikle daha lezzetli oluyor, belirteyim...
Donuk karides ile yapacaksanız, karidesleri tercihen 1 gece önceden buzluktan çıkarıp, ertesi güne kadar buzdolabının içinde çözülmeye bırakın. Soğuk suda yıkayıp suyu iyice süzüldükten sonra pişirin.
Tek tek güveçlerde yapabileceğiniz gibi, büyük bir güveçte de hazırlayıp sofranıza öyle getirebilirsiniz...

 KARİDES NASIL AYIKLANIR?
  • 1, 5 litre suyu kaynatıp içine; 1 Türk kahvesi fincanı limon suyu, 1/2  Türk kahvesi fincanı üzüm sirkesi, 1 tatlı kaşığı deniz tuzu ekleyip,1 kilo karidesi 2-3 dakika kadar haşlayın.
  • Haşlanmış karidesleri süzün, ilk sıcaklığı çıktıktan sonra önce kafasını koparın, sonra kabuklarını soyup ( bu arada bacakları da kopacaktır) kuyruk kısmından tutarak etini kuyruktan çekip ayırın ( isterseniz kuyruğunu bırakabilirsiniz).
  • Sırtındaki ince damarı bir kürdan yardımı ile ya da parmağınızla çekip çıkardıktan sonra karidesleriniz sotelenmeye ya da başka bir yöntemle pişirilmeye hazırdır.

 Karides güveci iki şekilde yapabiliriz;
  1. Güvece malzemeleri çiğden koyup fırında yapabiliriz.
  2. Tüm malzemeyi bir tavada pişirip, güvece alıp, üzerine kaşar peyniri serptikten sonra, peynir eriyene kadar fırında tutarak da hazirlayabiliriz.
Ben genelde ikinci yöntemi tercih ediyorum, sizlere de tarifi bu yöntemle vereceğim.

GEREKEN MALZEMELER:
  • 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ ya da tereyağı
  • 3-4 diş sarımsak, bıçakla ince doğranmış
  • 1 adet küçük boy kuru soğan, ince doğranmış
  • 200 gr. mantar, dilimlenmiş
  • 1 kg. orta boy karides, haşlanmış ve temizlenmiş
  • 2 adet sivri biber, halka halka doğranmış
  • 2 adet büyük boy domates, kabukları soyulup, küp küp doğranmış
  • Taze kekik, ince doğranmış
  • Üzerine; Rendelenmiş mozzerella ya da kaşar peyniri
HAZIRLANIŞI:
  •  Tercihen döküm tavada sıvıyağı ısıtın. İnce doğranmış sarımsakları koyup birkac saniye  kavurun, soğanları ekleyip, şeffaflaşana kadar kavurun. Mantarları ekleyip, suyunu salıp çekene kadar pişirin. Sivri biberi ekleyin ve 1 dakika  kadar da biberle kavurup, karidesleri ilave edin (karidesler zaten haşlanmış olduğu için,  birkaç saniye karıştırmanız yeterli olacaktır).
  • En son domatesleri ilave edip, domatesler yumuşayana kadar pişirin. Tuzunu, karabiberini, pulbiberini ve varsa taze yoksa kuru kekiğide ekleyip, tüm malzemeyi karıştırıp, ocaktan alın.
  • 4 adet güvece paylaştırıp, üzerlerine rendelenmiş kaşarı serperek, 400F -200C ye ısıtılmış fırında kaşarlar eriyene kadar ısıtın.



     Afiyet olsun



2 yorum:

Kuzzine dedi ki...

harika olmuş elinize sağlık..bizim evde de en çok yapılanlardandır, ben de sizin ikinci usülde pişiriyorum, önce tavada soteleyerek-sonra fırına vererek,müthiş bir lezzet...
sevgiler; çiğdem:)

Afet Ergü Şaşmaz dedi ki...

Merhaba canım, telaşlı ve anlamlı günümüze yaptığın yorum ve güzel dileklerin için çok teşekkür ediyorum. Sizleri bekleyen nişan haberlerimizle tekrar geldim. Güzel günler diliyor, sevgi ve selamlarımı bırakıyorum canım, sağlıcakla kal.