24 Mayıs 2011 Salı

MUHAMMARALI EKMEK



Bu ekmeğin iç malzemesini isteğinize göre değiştirebilirsiniz. Mesela benim şu anda aklıma gelen; zeytin ezmesi ya da çekirdeği çıkarılmış, ince doğranmış zeytinler de olabilir. Özellikle sabah kahvaltısı için ideal. Hamurunu ve içini geceden hazırlarsanız sabah kalktığınızda çayınız demlenirken, 30 dakika içinde ekmeğinizi fırına verebilirsiniz.



MALZEMELER:
  • 3 su bardağı un + hamuru yoğurmak için biraz un
  • 2-3 yemek kaşığı keten tohumu (flax seed)
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 1 tatlı kaşığı -tepeleme- kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı ya da sıvıyağ
  • 1/2 su bardağı ılık su (bu miktar unun cinsine göre değişebilir)
Muhammara tarifi için BURAYA TIKLAYIN

Bütün malzemeyi büyükçe bir karıştırma kabında karıştırın. Ele yapışmayan kıvama gelince (ara sıra un serpmeniz gerekebilir), biraz un serpilmiş tezgaha alıp 10 dakika kadar yoğurun. Altına un serpilmiş karıştırma kabına geri koyup, üzerini önce strech ile sonra da bir havlu ile örtüp en az 2 saat mayalanmaya bırakın.


Mayalanmış hamuru tekrar çok az yoğurup, 4 eşit parçaya kesip, yuvarlayın.

Merdane ile tatlı tabağı büyüklüğünde açıp, muhammarayı sürün.
 
Fotoğraflarda görüldüğü gibi katlayın.




  

Yağlı kağıt ile kaplanmış baton kek kalıbına koyup, ılık fırında 2o-25 dakika kadar tepsi mayasının gelmesi için bekletin. Fırından çıkarıp, fırınınızı 350F - 180C ye ısıtın. Üzerlerine 1 adet çırpılmış yumurta sürüp, susam, çörekotu vs. ile süsleyin. Altı ve üstü kızarana kadar pişirin.

AFİYET OLSUN...

NOT: Ben iki ölçü yaptım, iki aynı kalıpta pişirdim. Birini soğuyunca buzluğa kaldırdım.



1 yorum:

Aybike Ceylan dedi ki...

Tek kelime ile harika olmus bu ekmek,
ellerine saglik.

Sevgiler ve guzel bir hafta dilegimle..