22 Haziran 2011 Çarşamba

Zeytinyağlı kuru patlıcan ve biber dolması (çiğden)



Kurutulmuş sebzeleri çok seviyorum. Özellikle kuru biber ve bamya favorim. Kuru biber ve patlıcan dolmasını benim tarifimdeki yöntemle “çiğden“ yapabileceğiniz gibi, kavurarak da yapabilirsiniz, tercih sizin.
Şimdiden, deneyeceklere afiyet olsun.
 



Malzemeler:
  • Istediğiniz sayıda kuru biber ve patlıcan
  • Her patlıcan ve bibere 1 yemek kaşığı dolusu pirinç (bende biraz iç arttı onunla da 2 domates doldurdum)
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 orta boy domates rendesi
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı (25-30 adet dolma için)
  • Maydanoz
  • Deniz tuzu, karabiber, kuru nane
  • Pişirme suyuna 1 limon suyu ( ya da; 1-2 yemek  kaşığı nar ekşisi )
Hazırlanışı:
  • Kuru patlıcanları yıkayıp, düdüklüde 15 dakika haşlayın, biberleri ayrı bir tencerede 3-5 dakika arası haslayın,süzün.
  • Büyükçe bir kapta, yıkanıp suyu süzülmüş pirinçleri, incecik doğranmış soğan, sarımsak ve maydanozu, rendelenmiş domatesleri, biber salçasını, tuzu, karabiberi, kuru naneyi ve zeytinyağını karıştırın.
  • Haşlanmıs patlıcan ve biberlerin icini,  üstten birer parmak boşluk kalacak şekilde, bastırmadan doldurun.Tencereye yan yana dizin. 
  • Sıcak suyun içine 1 limonu sıkıp ya da 1-2 yemek  kaşığı nar ekşisini koyup, cok az da tuz ekleyin. Dolmaların üstünden 1 parmak eksik olacak şekilde, suyu ilave edin.
  • En üste bir tabak koyup, kaynadıktan sonra, kısık ateşte pişirin.
  • Tencerede soğuttuktan sonra biraz buzdolabında bekletin ve oda ısısında servis yapın.

Afiyet olsun.

2 yorum:

yemekbiraşk dedi ki...

çok güzel olmuş.. eline sağlık sevgilerimle..

pembe kekik dedi ki...

Elinize sağlık.Özellikle Kuru patlıcanı bende çok seviyorum.