22 Eylül 2014 Pazartesi

MAYALI HAMURLA SOSYETE MANTISI




Mantıyı sevmeyen Türk ya yoktur ya da çok azdır sanırım. Biz ailecek çok seviyoruz ama birhayli uğraştırıcı olduğu için maalesef  istenilen sıklıkta yapamıyorum. Onun yerine daha az zaman gerektiren, görüntü farklı ama lezzet hemen hemen aynı olan ’sosyete mantısı’  yetişiyor imdadıma. Gerçi ben bu tarifte de hamurunu kendim hazırlayıp açıyorum ama Türk yufkası bulabiliyorsanız onunla da hazırlayabilirsiniz. O zaman yufkaları 4 ya da 6 ya kesip, geniş ucuna malzemeyi koyup sigara böreği gibi sarın ve kendi etrafında döndürüp gül şekli vererek fırında kızartın.

Her iki şekilde de çok güzel oluyor, tavsiye ederim.

Sevgiler,



Hamurun Malzemesi:
  • 4 su bardağı un+ hamuru toparlamak ve tezgahta yoğurmak icin biraz daha un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 tatlı kaşığı instant maya (tepeleme)
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar ılık  su
  • Mozzarella veya  kaşar (isteğe bağlı)
                              Köftenin Malzemesi:
  • 1/2 kilo köftelik  kıyma 
  • 1 büyük boy  kuru soğan (cok ince doğranmış)
  • 1-2 diş sarımsak
  • Maydanoz
  • Deniz tuzu, karabiber
                              Sosu için:
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 -3 büyük boy domates rendesi
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
  • Deniz tuzu
                              Üzerine:
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Pul biber, kuru nane, sumak
                             Hazırlanışı:
  • Hamur için verilen malzemeleri (peynir hariç) karıştırıp, kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Üzerini mutfak havlusu ile örtüp, en az 1 saat (hamur iki katı olana kadar) mayalanmaya bırakın.
  • Bu arada köftelik malzemeleri karıştırıp köftenizi yoğurun.
  • 2 yemek kaşığı tereyağında rendelenmiş domatesleri ve 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiberi hafif sulu kalana kadar pişirip tuzunu ekleyin ve kapağını kapatıp sıcak bekletin.
  • Mayalanmış olan hamurunuzu 4 eşit parçaya ayırıp merdane ile olabildigince ince açın. Ortadan ikiye kesin.
  • Üzerine rendelenmiş olan peynirinizin 1/8 ini serpin, köftenin 1/8 ini de uzunlamasına koyup hamuru rulo şeklinde sarın.
  • Ikişer parmak eninde kesip, kıymalı yüzeyler altta ve üstte kalacak şekilde yağlı kağıt serilmis fırın tepsisine aralıklı yerleştirin.
  • Ilık fırında 15-20 dakika kadar tepsi mayasının gelmesini bekleyin.
  • 350F/ 180C fırında kizarana kadar pişirin.
  • Sarımsaklı yoğurt , domates sosu ve baharatlar esliğinde servis yapın.
Afiyet olsun. 

5 Eylül 2014 Cuma

Izgara Tavuk Çöp Şiş Marinesi/Terbiyesi



Izgara et yemeklerinde etlerin  lezzetini arttırmak ve etin yumuşayarak, kurumadan pişmesini sağlamak için  zeytinyağı, şarap, sirke, soğan suyu, süt, yoğurt, salça, baharat vb. karışımlarından soslar hazırlıyoruz.  Bu soslara etleri yatırıp 2 ila 24 saat arasında (etin cinsine göre) bekletiyoruz. Böylece etlerimiz kurumadan ve lezzetli pişiyorlar.

Tavuk şiş yaparken ben tavuğun göğüs etini tercih ediyorum. 2-4 kişilik bir aile için kullandığım malzemeler;

2 büyük boy tavuk göğsü (kuşbaşı kesilmiş)
1 büyük boy soğanın suyu (rendelendikten sonra süzgüden suyu süzülerek, sadece suyu kullanılıyor).
2-3 diş sarımsak (ince kıyılmış)
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tozbiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
Süt (üzerini örtecek kadar)

Etleri yıkadıktan sonra kağıt havlu ile kurulayıp kuşbaşı keselim, derince bir kaba alalım. Üzerine 1 büyük boy soğanın suyu, 2-3 diş ince kıyılmış sarımsak, 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1/2 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tozbiber, pulbiber,  kekik ve deniz tuzunu ekleyelim. En son tavukların üzerini örtecek kadar sütünü de ilave edip, tüm malzemeyi güzelce karıştıralım. Üzerini kapatıp buzdolabında 2-4 saat kadar beklettikten sonra 'mangalda yanmaması icin suda beklettiğimiz' çöp şişlerimize geçirip, mangalda ya da ızgara tavasında kurutmadan pişirelim. Afiyetle yiyelim...